среда, 7. октобар 2015.

Apsurd imena - 'Socijalni ispit rok'

Ime asocira na naziv,naziv 'socijalni' ne asocira na skupoću.. Šta onda reći na to da ispitni rok s prefiksom 'socijalni' je najskuplji u toku školske godine ? 

Dovoljno je da samo otvorite vrata jednog od državnih fakulteta,oni će vas za rukave uvući u svoje prostorije,kako bi predstavili niz kvaliteta ustanove čiji su uposlenici. Prezentacija će ostaviti takav utisak na vas da bi rekli da se radi o fakultetima država s najvećim standardom u Evropi a ne o ustanovama u tranzicijom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini

I sAm sam bio pod takvim utiskom prošle godine,odlučivši da upišem Pravni fakultet Univ. u Istočnom Sarajevu s odsjekom u Bijeljini (u kojoj inače živim).No,vremenom je utisak splasnuo kao loše ugrađen silikon.U toku prve godine studija periodično su se razni problemi pojavljivali uz sav trud da se oni ne primjete.Nije bilo teško uvidjeti niz propusta u svim odjelima fakulteta čiji sam student.Ipak,visina cijene njihovih usluga je obrnuto proporcionalna kvalitetu koji pružaju.

Kako ? Zašto ? Otkud ? Počnimo redom.Dakle kako socijalni ? Ne bih znao dati odgovor. Nijedno od pitanja koje sam sebi postavio ne mogu da odgovorim.Zašto socijalni rok košta najviše kada je oko nas na svakom koraku veliki broj socijalnih slučajeva ? Na fakultetima postoje veoma kvalitetni studenti,koji kroz rad žele istaći želju da se izbave iz loše materijalne situacije.Koga briga za njih ? Naravno nikog,jer ne dižu glas.

Kod nas je uspostavljen trend da se stvari odavno ne zovu pravim imenom.Pitam se da li će to proći ? Da li ćemo mi post(ratne) generacije doživjeti 'normalnu' situaciju (pod kojom ne podrazumjevam ni približno blagostanje koje su doživjeli naši roditelji) ili je ona fraza 'samo da se ne puca' ustanovljen sistem za one koji kradu da to rade pod paravanom od očiju javnosti dok se masa zadovoljava mizerijom ?







Нема коментара:

Постави коментар